Cele mai noi postari

marți, 13 august 2013

Camerele de supraveghere video - montaj cu sau fara licenta?



In luna iulie a aparut pe cotidianul.ro un articol intitulat “Fara licenta nici camere video nu-ti mai poti instala in ograda!” pe care il redam in intregime mai jos:



“Politisti din cadrul Politiei orasului Chitila il cercetează în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei fără atestat sau licenţă, pe B.G., de 35 de ani, din localitatea Chiajna, anunţă Poliţia Ilfov.

Cu ocazia controlului efectuat la societatea comercială al cărui administrator este B.G., politistii au decoperit că bărbatul a montat, în incinta unitătii, patru camere de supraveghere si doi senzori de miscare, fără a detine atestat sau licenţă de funcţionare prevăzută de lege pentru instalarea de sisteme de alarmare.

N.R:E interesant cum e legea făcută: ca să afli cine te fură în propria-ţi orgradă, ai nevoie de aprobare. Trebuie să înştiinţezi organele! Hmm ...”



Informatia din articol este corecta si se incadreaza la prevederile art. 58 de la Cap 9 din legea 333/2003:



“Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”



Fiind societate comerciala, aceasta unitate face obiectul legii 333/2003 pentru ca: “(…) societatile comerciale indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unităţi, sunt obligate să asigure paza acestora.” (art 2 alin 1 de la Cap 1, sublinerea ne apartine, notiunea de paza referindu-se la orice mijloace potrivite pentru protejarea acesteia).



Legea enumera unitatile care sunt obligate sa-si doteze spatiile cu sisteme de protectie: 
- banci, 
- institutii de creditare, 
- case de schimb valutar, 
- case de amanet, 
- unitati postale, 
- orice spatiu care cuprinde seifuri, case de bani, dulapuri de securitate, case de marcat, - benzinarii, 
- spatii comerciale mai mari de 500mp, 
- automate, 
- spatii in care se desfasoara jocuri de noroc, 
- casieriile furnizorilor de utilitati si altele. 

Daca este o societate comerciala si vinde catre persoane fizice, atunci este vorba si de o casa de marcat si atunci administratorul este obligat sa o asigure cu sisteme specifice de protectie.

Informatia din titlu insa induce cititorul in eroare: nu este vorba de ograda personala a omului, adica spatiul privat, ci de o societate comerciala. Daca este vorba de protejarea unei curti sau a apartamentului, deci spatiu privat, atunci cetateanul poate sa-si achizitioneze si sa-si instaleze singur orice sistem de protectie doreste, ca e antifractie sau supraveghere video, in anumite conditii (fara sa vizualizeze spatiile vecinilor sau cele publice), si pe propria raspundere, fara sa aiba vreo legatura cu legea 333/2003.


Actiunea administratorului este corecta, dar a gresit cand a ales sa nu apeleze la o societate licentiata pentru ca:



Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.” (art 58 Cap 9).



Aceeasi confuzie din titlu este reluata de redactor in comentariul sau:


N.R:E interesant cum e legea făcută: ca să afli cine te fură în propria-ţi orgradă, ai nevoie de aprobare. Trebuie să înştiinţezi organele! Hmm ...”


Redactorul confunda in continuare spatiul privat cu cel al unei societati comerciale. Banuim ca instiintarea la care redactorul face aluzie este proiectul sistemului de protectie care este intocmit de catre firma licentiata care a instalat sistemul respectiv la societatea comerciala si care trebuie avizat de politie. Repetam, confuzia redactorului provine din faptul ca nu a citit legea 333/2003 si crede ca aceasta lege se refera la spatiul privat, cand de fapt legea se refera la spatiul comercial! In spatiul privat, cetateanul poate sa instaleze ce sistem doreste pe propria raspundere, fara sa aiba nevoie de aprobari sau instiintari. Evident ca este recomandabil ca si cetateanul sa apeleze la firmele licentiate chiar si pentru protectia spatiului privat pentru ca este vorba de instalarea unui sistem specializat de camere de supraveghere care are nevoie de indeplinirea anumitor conditii pentru functionarea corecta, dar nu este infractiune daca instaleaza singur sistemul antiefractie sau de supraveghere video in spatiul sau privat. Camere de supraveghere GIP


Pentru orice intrebari, ne puteti contacta la 0314278528 sau office@accentcctv.com.

3 comentarii:

  1. Legea aia este stupida si trebuie schimbata. Adica eu, proprietar, nu am voie sa instalez un sistem de supraveghere PE PROPRIETATEA MEA care sa imi asigure protectia si o dovada in caz de efractie, iar daca o fac sunt pasibil de dosar penal. Vai de noi si de tara in care traim :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca (indiferent ce parere am despre acea lege), ilegalitatea se refera la cei doi senzori de miscare, nu la camerele de supraveghere, care NU sunt sisteme de alarma sau componente, etc...
    La camerele de supraveghere apar implicatii referitoare prelucrarea datelor cu caracter personal, dar asta-i alta discutie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legea este foarte clara si nu scrie nicaieri ca persoanele fizice fac exceptie, sistemele sunt montate numai de catre personalul autorizat din niste motive evidente.
    Societatea respecta niste standarde de securitate si daca este eveniment politia are de unde sa te ia daca vrea sa te intrebe ce ai facut acolo. Daca ti le monteaza cineva pe sub mana e clar ca acela nu va veni la politie daca e chemat, ca altfel ar fi obtinut licenta si ar functiona legal

    RăspundețiȘtergere