Cele mai noi postari

luni, 19 august 2013

Analiza de risc la efractie - cateva detalii

Pentru ca dorim ca cititorii nostri sa fie informati cu privire la cele mai noi date referitoare la sistemele de protectie in general si cele de supraveghere video in particular, i-am adresat d-lui Teodor Balan, consultant si specialist in solutii de securitate si evaluator de risc la securitate fizica inscris in Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică invitatia de a scrie un articol cu privire la Analiza de risc la efractie.  Ii multumim pentru amabilitate si va prezentam mai jos articolul:

        De ce este foarte importantă şi necesară
                Analiza de risc la efracţie?!?...
Deoarece mai ales în ultimele săptămâni mi-a fost adresată din ce în ce mai des întrebarea care tocmai a generat şi titlul acestui material, am ajuns la concluzia că deşi Hotărârea de Guvern nr. 301/2012 este veche de mai mult de 1 (un) an, iar Legea 333 are mai mult de 10 (zece) ani de când este în vigoare, sunt foarte puţini cei care le-au citit cu atenţie sau care au înţeles ce anume stabilesc acestea, care este ternul limită de aplicare a măsurilor stabilite şi care sunt consecinţele nerespectării acestor prevederi legale! Iar de Instrucţiunile I-9/2003, foarte mulţi nici nu au auzit încă!...

Totodată, în urma multiplelor activităţi de studiu şi analiză pe care le-am efectuat asupra eficienţei măsurilor de pază şi protecţie aplicate de conducătorii a diferite tipuri de instituţii sau societăţi comerciale, unele având puncte de lucru sau filiale răspândite pe zone largi din ţară, am constatat existenţa în numeroase cazuri a unor deficienţe în organizarea şi implementarea măsurilor de pază şi protecţie aferente acestor locaţii, iar de aici, problemele care apar cu sustragerile de bunuri şi valori practicate de diferite persoane (din interior sau exterior), stimulate de cele mai multe ori şi de prezenţa unor deficienţe în sistemele lor de pază şi protecţie (umană, mecano-fizică sau electronică).

Aceste stări de fapt, precum şi modul de soluţionare a lor sunt foarte clar prevăzute de legislaţia românească în vigoare, fiind stabilită obligativitatea pentru conducătorii de unităţi de a le remedia până cel târziu la sfârşitul anului 2013. Dar cum să remediezi ceva despre care nu ştii că este în neregulă?!?... Tocmai de aceea, Analiza de risc la securitatea fizică, vine şi stabileşte în urma aplicării unor proceduri, dacă există sau nu nereguli în modul de protecţie a bunurilor şi valorilor unei unităţi şi dacă este cazul, face recomandările necesare pentru reducerea nivelului de risc la securitatea fizică, astfel încât pierderile unităţii înregistrate din aceste cauze să fie reduse către zero.

Pentru că dorim să venim în întâmpinarea şi sprijinul conducătorilor de unităţi pentru evaluarea eficienţei măsurilor de pază şi protecţie aplicate de aceştia în obiectivele pe care le conduc, prezentăm în cele ce urmează, în extras, referirile concrete la legislaţia care reglementează acest domeniu de activitate: LEGEA 333/2003, HOTĂRÂREA de Guvern nr. 301/2012, NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Legii 333/2003 şi INSTRUCŢIUNILE nr. 9/2013 ale Ministrului Afacerilor Interne.

Instrucţiunile nr.9 (I-9) din 01 martie 2013:
Art. 1, alin. (2) Analiza de risc la securitate fizica constituie fundamentul adoptării măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege, transpuse în planul de pază şi proiectul sistemului de alarmare);

Art. 2, alin. (1) litera a: … prezentele instrucţiuni se aplică de către conducătorii unităţilor, pentru adoptarea măsurilor de asigurare a securităţii obiectivelor proprii…

Normele Metodologice stabilite prin H.G. 301/2012 (data intrării în vigoare, 16 iunie 2012):
Art.2, - alin. (1)  În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Lege, denumite în continuare unităţi indiferent de natura capitalului social, forma de organizare ori asociere, modul de deţinere a bunurilor ori valorilor, trebuie să adopte măsuri de securitate în formele prevăzute de Lege, completate cu măsuri procedurale.

- alin. (2)  Adoptarea măsurilor de securitate prevăzute la alin. (1) se realizează în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experţi abilitaţi, care deţin competenţe profesionale dobândite pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică.

- alin. (5) Analiza de risc la securitate fizică trebuie să asigure identificarea vulnerabilităţilor şi a riscurilor, determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de securitate fizică şi să indice măsurile de protecţie necesare obiectivului analizat.

Art.3, - alin. (1) Pentru unităţile care îşi desfăşoară activitatea printr-o reţea formată din subunităţi sau puncte de lucru distribuite teritorial, responsabilitatea asigurării măsurilor de securitate în întreaga reţea revine conducerii unităţii centrale.

Legea 333 din 08 iulie 2003:
- Art. 2, alin.1: ( …societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unităţi, sunt obligate să asigure paza acestora…);
- Art. 3, alin.1, plus completările ulterioare: (…În funcţie de importanţa, specificul şi valoarea bunurilor pe care le deţin, conducătorii unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1), … stabilesc modalităţi concrete de organizare şi de executare a pazei, după caz, cu … pază proprie sau pază prin societăţi specializate.),
- Art.4, precizează că: … răspunderea pentru luarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu revine conducătorilor unităţilor prevăzute la art. 2, alin.1… .

H.G. 301/2012 (data intrării în vigoare, 16 iunie 2012):
Art.2 - alin. (1): Adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitate fizică.   
          - alin. (2): Elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucţiunilor emise de ministrul administraţiei şi internelor,
Art.7 - alin (1) În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, modul de funcţionare a unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003, cu modificările şi completările ulterioare, …. trebuie să fie potrivit cerinţelor stabilite în normele metodologice aprobate prin prezenta hotărâre.


În concluzie, până la sfârşitul anului 2013 fiecare societate comercială, indiferent de obiectul de activitate, modul de organizare şi funcţionare sau răspândirea teritorială, tipul şi natura capitalului social sau că este românească sau străină, trebuie să dispună de o analiză de evaluare a riscului la securitatea fizică. De asemenea, tot Legea 333/2003, în Art.4, precizează că, … răspunderea pentru luarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu revine conducătorilor unităţilor prevăzute la art. 2, alin.1… Asupra măsurilor de penalizare stabilite pentru nerespectarea acestor prevederi legale nu mai insist, deoarece las fiecărui conducător de unitate „plăcerea” să le descopere lecturând integral conţinutul documentelor precizate aici!...



Ing. dipl. Teodor BĂLAN,

Membru al A.R.S.S. (Asociaţia Română a Specialiştilor în Securitate)

Director Executiv al
S.C. Smart Security Systems S.R.L.
Timişoara.


Un comentariu:

  1. Prin H.G. nr. 1017/11.12.2013, alinierea la noile cerinte prevazute de H.G. nr. 301/2012 privind intocmirea analizelor de risc la efractie se va realiza pana la data de 17.06.2014, derogandu-se termenul de 17.12.2013 cu 6 luni.

    RăspundețiȘtergere