Cele mai noi postari

miercuri, 28 noiembrie 2012

Scurta istorie a televiziunii cu circuit inchis (sau tvci sau cctv)


Istoria CCTV-ului (termenul corespondent in limba romana este TVCI – televiziune cu circuit inchis) incepe la mijlocul anilor 70, cand camerele imprumuta de la televiziune-TV (in plina dezvoltare atunci) nu numai numele, ci si tehnologia. Camerele de supraveghere video au fost construite in jurul unui dispozitiv acum invechit –“thermionic valve” (un dispozitiv electronic format dintr-un sistem de electrozi  dispusi pe un recipient vidat de sticla). Principiul de functionare era acesta: un tub de sticla vidata era bine fixat intr-o bobina magnetica mare care scana cu ajutorul unei raze de electroni pentru a obtine imaginea.  
Imaginea inversata produsa de lentila se focaliza in partea din fata a tubului care continea un strat chimic special, protejat in spatele sticlei.
camera Vidicon
In termeni foarte simpli, acest strat chimic transforma imaginea intr-un semnal electric de nivel scazut, care era apoi amplificat si procesat intr-un semnal video ce putea fi expus.
Existau straturi chimice variate pentru a obtine niveluri de sensibilitate diverse, astfel incat cel mai frecvent folosit (tubul Vidicon) a fost utilizat pe scara larga pentru imagini de uz general (de interior), iar  alte tuburi cu straturi chimice mai sensibile, ce obtineau imagini la un nivel redus de iluminare, precum  Newvicon, Chalnicon, Silicon - Vidicon, Ultricon, Saticon, erau folosite mai ales in aer liber pentru aplicatii la lumina foarte mica sau in conditii de lumina artificiala.

In timp ce o camera Vidicon obisnuita putea oferi imagini foarte bune, in conditii ideale, aceasta nu era lipsita de probleme.
In afara de faptul ca erau grele si masive, iar bobinele de scanare erau relativ mari, tuburile insele se uzau in timp (si in urma utilizarii) astfel ca necesitau recalibrari regulate si inlocuiri ocazionale pentru a mentine o imagine de buna calitate.
De asemenea,  anumite straturi chimice sufereau de diverse "efecte secundare", cum ar fi "supraluminozitatea" imaginii (cand un punct de lumina aparea foarte marit pe ecran), "coada de cometa" (cand un obiect in miscare aparea ca o imagine cu dungi), si "imagine arsa" (cand o camera fixa are o imagine inghetata a subiectului impregnata  in stratul chimic).
Cea mai veche tehnologie cu "cip de siliciu" folosea MOS (oxid de metal semiconductor) pentru a produce camere relativ mici si usoare, cu o performanta mai putin spectaculoasa, de fapt, in timp ce cele mai multe camere cu tuburi puteau sustine intre 400 - 600 linii de detaliu, rezolutia pe cele mai vechi camere cu cip era doar in jur de 190 de linii.
Cam in acelasi timp, producatorii experimentau cu doua chipuri noi, CID (charge injection device.) si CCD 2(charged couple device); cel mai bun s-a dovedit a fi CCD-ul. Inca de la inceput au fost doua tipuri de CCD: IT (interline transfer) si FT (frame transfer), diferentele dintre ele fiind subtile.
ccd
 Aproape toate camerele de supraveghere CCTV moderne sunt acum construite in jurul CCD-ului, si desi principiile de proiectare sunt in esenta acelasi ca si pentru primele CCD-uri, nivelul de sofisticare si imbunatatirile cu rezultat direct in performanta  sunt incomparabile.
In ultimii cincisprezece ani, camerele cu CCD au evoluat de la camere alb/negru de calitate slaba (poate va aduceti aminte de camerele de supraveghere alb/negru folosite la metroul bucurestean produse de Tehnoton) si foarte putin sensibile la lumina, la camere de inalta rezolutie si sensibilitate coloristica construite pe o  singura placa de circuite de 25 sau 30 de mm2; de la camere de exterior mari si grele (denumite “tunuri”), la camere care nu depasesc 125 mm in lungime si cantaresc zeci de grame.
In zilele noastre marii producatori de echipamente CCTV (camere de supraveghere video, lentile, placi de captura video, etc.) provin din zona ASIA : China, Taiwan ,Korea. Daca in anii 90 Koreea era considerata un varf in industria CCTV, in ultimii ani China a devenit cea mai mare producatoare si exportatoare de echipamente CCTV.
SUA au ramas ca producatori in tehnologia CCTV care sta la baza camerelor foarte sensibile la lumina scazuta sau cu amplificare de vizualizare in intuneric.
dvr standalone
In ceea ce priveste inregistrarea, acum 25 de ani, aceasta se facea pe inregistratoare cu casete video. Ulterior au aparut casetele VHS, apoi casetele cu rezolutie inalta S-VHS, care au devenit standardul pentru inregistrarea in format analog Time Lapse. Odata cu dezvoltarea PC-urilor, batrana banda a fost inlocuita cu hard-discul digital, iar inregistrarea se face cu ajutorul DVR-urilor (inregistrator video digital) stand-alone (de sine-statatoare, cu memorie incorporata), PC-based (construite pe structura PC) sau placa de captura (subansamblu ce este montat in PC).
In ultimii ani, exista o competitie continua de obtinere a noi formate (de exemplu MJPEG, MPEG4 mai nou H264) care sa ocupe cat mai putin spatiu pe hard disk si sa ofere o calitate din ce in ce mai buna a imaginilor mai ales in cazul celor cu miscare intensa surprinse de camerele de supraveghere video.
accentcctv.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu