In acest articol, dupa ce am stabilit fundamentul legal al analizei de risc la efractie (prezentat aici), dorim sa intram in detalii si astfel i-am adresat dlui Teodor Balan, specialist in solutii de securitate si evaluator de risc la
securitate fizica inscris in Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc
la Securitatea Fizică cateva intrebari menite sa dezvaluie detalii specifice:
Intrebare: Domnule Balan, care sunt deficientele pe care le-ati intalnit in munca de analiza a riscului la efractie?
Raspuns: Lipsa unei piete formate pentru acest domeniu de activitate duce la o nebuloasa in ceea ce priveste modalitatea stabilirii unor preturi corecte pentru acest tip de prestatii. De asemenea, necunoasterea de catre conducatorii de unitati a legislatiei in vigoare provoaca numeroase situatii de reticenta din partea acestora fata de propunerile pe care le primesc pentru a fi beneficiarii unui astfel de serviciu.
I: Care este cauza acestor deficiente?
R: Una dintre cauzele care sustin aceste deficiente o reprezinta activitatea mult prea putin prezenta privind mediatizarea obligatiilor conducatorilor de unitati, fapt ce va conduce cu siguranta la surprinderea unui numar foarte mare de societati comerciale, in special de dimensiuni mici care la termenul limita nu vor avea efectuata analiza de risc la securitate fizica. Aceasta lipsa de mediatizare la nivel national are ca rezultat o inertie foarte mare, mergand pana la refuzul conducatorilor de unitati fata de propunerile de a beneficia de acest serviciu. O situatie asemanatoare am intalnit la o mare fabrica din Romania construita pe un teren cumparat de americani. La nivelul conducerii superioare a acestei fabrici am intalnit o rezistenta sustinuta fata de efectuarea analizei la securitatea fizica pe motiv ca ei sunt americani, iar fabrica si teritoriul pe care este construita este de asemenea teritoriu american! Si-au schimbat imediat pozitia si punctul de vedere dupa ce au vorbit cu "firma-mama" din SUA care le-a explicat foarte clar ca analiza de risc inseamna evaluarea gradului de vulnerabilitate la efractie a fabricii si ca acest lucru este obligatoriu in SUA si prin urmare sa purceada imediat la realizarea analizei de risc la securitatea fizica! Dar de cate ori avem ocazia sa intalnim manageri americani care sa puna astfel lucrurile la punct?!?
I: Cum raspundeti unui administrator al unei societati comerciale care va intreaba: "De ce mai am nevoie de o analiza? firma care mi-a instalat sistemele nu a facut aceasta analiza?"
R: Din pacate, situatia reala din teren confirma un grad foarte ridicat de superficialitate manifestat de unele firme de instalare a sistemelor de securitate, care din dorinta de a-si atribui lucrari cu orice pret si in orice conditii incalca si cele mai elementare norme de proiectare si realizare a acestor sisteme. Se gasesc, astfel, pe teren sisteme video sau de alarma la efractie, instalate si date in exploatare, compuse din echipamente situate sub nivelul de calitate si siguranta impus de functionalitatea locului in care sunt instalate. Sau sunt sisteme "trunchiate" la solicitarea beneficiarului care se impune in fata instalatorului sub argumentul "eu platesc, eu comand CE si UNDE imi instalezi". Aceste sisteme sunt surogate de solutii tehnice de securitate si incalca flagrant atat standardele SR EN, cat si legislatia romaneasca in vigoare. De multe ori ma vad nevoit sa explic unor solicitanti care imi impun astfel de "restrictii' sau "solutii tehnice" personale, ca in mod similar un taximetrist serios nu trece pe rosu cu masina si nu circula pe interzis pentru ca asa ii cere clientul care ii plateste cursa! Legea este lege si trebuie respectata in toate situatiile! Analiza de risc la securitatea fizica are ca scop exact evaluarea gradului de risc la securitatea fizica la care se gaseste obiectivul respectiv si daca se constata deficiente, specialistul face recomandarile necesare beneficiarului pentru ca obiectivul respectiv sa se ridice si sa se plaseze la un nivel de risc acceptabil. Acesta este si motivul pentru care legiuitorul a prevazut si stabilit ca analiza de risc la securitatea fizica se repeta la 3 ani de la data efectuarii ei sau mai repede daca obiectivul analizat a suferit modificari structurale sau evenimente privind securitatea fizica!
I: Care sunt cele mai frecvente greseli intalnite in instalarea si implementarea sistemelor?
R: Cea mai frecventa greseala este utilizarea unor componente ieftine, cu performante tehnice reduse, avand ca tinta un pret total diminuat, in conditiile in care standardele impun prezenta unor echipamente cu o clasa ridicata de securizare, conform prevederilor SR EN 50131, SR EN 50132, SR EN 50133, SR EN 50136 si SR EN 1143 (inclusiv partile lor componente). Rezulta un sistem mai mult sau mai putin complex de securitate, care insa nu isi indeplineste decat in mica masura rolul pentru care a fost instalat, iar cand se constata vulnerabilitatea grava a acestuia, este din pacate prea tarziu!
O alta greseala este faptul ca multi dintre instalatorii licentiati de sisteme de securitate au uitat (sau nu au cunoscut niciodata in modul serios) prevederile legale care le reglementeaza activitatea si raman foarte uimiti cand in urma unor controale efectuate de organele de Politie de specialitate, li se reproseaza ca nu stapanesc nici macar termenii de baza si notiunile minime pentru a realiza o astfel de lucrare!
I: Care este cea mai intalnita greseala facuta de conducatorul unitatii in ceea ce priveste sistemul de protectie (fie el uman, mecanic sau electronic)?
R: Gandirea "lasa, ca mie nu mi se intampla!". El face concesii, de cele mai multe ori fortand mana instalatorului pentru a i se instala sisteme formale de securitate electronica sau mecanica. Si astfel are camere video de slaba calitate cu care poate constata cel mult prezenta unei persoane in locul supravegheat, dar nu poate face identificarea acesteia, sisteme de control acces sau de alarma formale, care pot fi eludate de orice persoana cu cunostinte minime de electronica sau seifuri necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, in care sunt depuse valori fara respectarea prevederilor legale. Iar cand se produce un furt, se minuneaza si el cat de usor i-a fost hotului sa il pagubeasca!
I: Si o intrebare de final: cum se desfasoara concret analiza de risc la efractie?
R: Analiza de risc se desfasoara in conformitate cu prevederile si precizarile aflate in documentul Instructiuni nr 9 din 1 martie 2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizica a unitatilor ce fac obiectul Legii nr 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, iar pasii sunt detaliati in mod special in art. 4 si 5. De asemenea, H.G. 301/2012 si Normele de aplicare a Legii 333/2003 fac precizari foarte clare privind modul de clasificare a obiectivelor si a criteriilor care stau la baza acestei clasificari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu