Cele mai noi postari

joi, 17 ianuarie 2013

Detectie sau identificare?


Una din intrebarile adresate clientului pentru a-i putea propune camera corecta este: 
Ce doriti sa faca respectiva camera-detectie sau identificare? 
Adica imaginea obtinuta sa arate ca exista in planul respectiv cinci oameni (generic) sau sa identifice cine sunt acesti cinci oameni (personalizare)? 
Daca raspunsul este identificare, atunci instalatorul trebuie sa aiba cunostintele necesare pentru a imperechea camera potrivita cu lentila potrivita pentru a obtine rezultatul asteptat de client, iar bugetul va fi pe masura. Undeva insa, la client sau la instalator, informatia nu ajunge, caci statisticile arata ca 80% din imaginile care ajung la politie pentru identificare sunt inutile. 
Asa ca ne intoarcem la manualul instalatorului care traseaza urmatoarele observatii (luand drept criteriu o persoana cu inaltimea de 1,7m):

-monitorizare si control: silueta ocupa cel putin 5% din inaltimea imaginii pe monitor, iar scena nu este aglomerata fara motiv; dispecerul trebuie sa fie capabil sa vizualizeze numarul oamenilor, directia si viteza cu care acestia se misca intr-o perspectiva larga

-detectie: silueta ocupa cel putin 10% din imagine, iar la o eventuala alarma, dispecerul ar trebui sa fie capabil cu precizie sa observe daca o persoana este sau nu prezenta in imagine

-observatie: silueta trebuie sa ocupe intre 25-30% din imagine, iar dispecerul poate sa observe trasaturi caracteristice ale persoanei, precum detalii ale articolelor de imbracaminte, imaginea ramanand destul de larga pentru a permite monitorizarea activitatii in cazul unui eveniment

-recunoastere: cand silueta ocupa cel putin 50% din imagine, dispecerul poate spune cu siguranta daca persoana din imagine este sau nu aceeasi cu persoana vazuta anterior

-identificare: acum silueta ocupa cel putin 100% din imagine, iar calitatea imaginii si detaliile referitoare la aceasta ar trebui sa fie suficiente pentru a identifica o persoana fara niciu dubiu   

Va prezentam mai jos doua tabele care prezinta lentilele necesare pentru a face identificare in functie de distantele la care se afla subiectul:



Categoriile monitorizare si detectie sunt potrivite pentru vizualizarea unui plan larg precum parcari; categoria observatie se refera la observarea unor grupuri de oameni precum zona din fata cluburilor sau cafenelelor, ori zona centrului orasului pentru ca ofera destule detalii ale subiectilor dar si contextul in care se misca acestia; camerele pentru recunoastere si identificare se instaleaza la punctele de intrare/iesire unde sunt necesare imagini de tip cadru-strans (close-up). 
Sursa informatii: http://www.cctv-information.co.uk/i/Home_Office_Recommendations_for_Facial_Recognition_-_Simple




miercuri, 9 ianuarie 2013

"Mosule, ce tanar esti...!"

Camere foto, camere video, camere de supraveghere video, scanere, tot ce inseamna instrument pentru captarea imaginii nu poate functiona fara CCD, care este inima.  Generatia tanara cumpara telefoane smartphone cu cea mai noua camera digitala incorporata de cativa megapixeli si cred ei ca fac istorie. 
Istoria insa curge de 43 de ani de cand CCDul (de dimensiunea unei unghii) este inventat de americanii Willard S. Boyle si George E. Smith de la AT&T Bell Labs in 1969. 

In 1981, japonezii de la Sony Corporation produc prototipul primei camere foto digitale, MAVICA (prescurtare de la Magnetic Video Camera) care obtinea o imagine de 720,000 pixeli.
In 1986, Kodak inventeaza primul senzor megapixel din lume capabil sa inregistreze o imagine de 1,4 milioane pixeli.

Douazeci de ani mai tarziu, in 2006 apare primul CCD care depaseste bariera de 100 milioane de pixeli, produs de compania americana DALSA Semiconductor pentru Departamentul de astronomie a U.S. Naval Observatory - noul senzor priveste spre stele cu o rezolutie de 10560x10560 pixeli.
In aceasta industrie, nostalgiile de tipul "era mai bine acum 20 de ani" nu exista, traim sub imperiul prezentului cu un picior in viitor, alergand in permanenta intr-o cursa contra cronometru catre mai mult, mai bine, mai puternic.
accentcctv.com